sk sk
Rezervovať
  • +421 905 868 287
    +421 414 376 405
  • kolonial@hotelkolonial.sk
Výlet

Tipy na výlety (Kysuce)

  • 30 októbra, 2023

Trojmedzie - unikátne miesto, kde môžete stáť naraz v troch štátoch. Miesto kde sa stretávajú hranice Slovenska, Poľska a Česka. Trojmedzie sa nachádza vo vedľajšej obci Čierne. Na trojmedzí je k dispozícii detské ihrisko, altánok so stojanom na opravu bicyklov, stroje na posilňovanie, studničky s vodou.

Obranný systém Šance: pôvodne slúžil na obranu Jablunkovského priesmyku proti tureckému nebezpečenstvu. Počas protihabsburských povstaní v 17. storočí sa využili na obranu Sliezska proti vpádom uhorských povstaleckých vojsk. Obranný systém Šance tvorili 4 hlavné pevnosti a niekoľko menších pevnôstok. Ako prvé sa v prameňoch spomínajú Staré šance (Svrčinovec), prvá písomná zmienka o nich pochádza z roku 1578. Malé Šance (Čierne) sa spomínajú od roku 1644. S výstavbou nového opevnenia – Veľkých alebo Jablunkovských šancí sa začalo v roku 1663. 

Prístup:

  • Jablunkovské Šance: Z Čadce cez Milošovú na štátnu hranicu s ČR.
  • Malé Šance: Od železničnej zastávky Čierne – zastávka po modrej značke na Trojmedzie.
  • Staré Šance vo Svrčinovci: po zelenej značke 5557, nástup na značenú trasu možný aj zo železničnej zastávky.

 

Mariánske pútnické miesto Živčáková – na sviatok Najsvätejšej trojice v roku 1958 sa mala obyčajnému mužovi zjaviť Panna Mária. V roku 1993 sa na hore Živčáková postavila kaplnka a v roku 2015 kostol. Okolie ponúka pokoj, ticho a niekoľko upravených prameňov čistej horskej vody, ktorej sa pripisujú liečivé účinky.

File:Vrch Živčáková.jpg - Wikimedia Commons

File:Korna Zivcakova spring 2.JPG - Wikimedia Commons

Slovenský orloj v Starej Bystrici- najväčšia drevená stavba na Slovensku. Má podobu sediacej Sedembolestnej Panny Márie. Vo výklenkoch orloja je umiestnených šesť bronzových plastík: knieža Pribina, kráľ Svätopluk, Anton Bernolák, Ľudovít Štúr, Milan Rastislav Štefánik a Andrej Hlinka. Nájdete tam aj sedem sôch slovenských apoštolov - sv. Cyril, sv. Metod, sv. Andrej-Svorad, sv. Beňadik, sv. Gorazd, sv. Bystrík a sv. Vojtech.

File:The Slovak Horologe - Slovenský orloj.jpg - Wikimedia Commons

Múzeum kysuckej dediny ukazuje krajinu, ľudovú architektúru a spôsob života i kultúru ľudu v druhej polovici 19. storočia a prvej polovici 20. storočia.

File:Vychylovka Open Air Museum (Múzeum kysuckej dediny).jpg - Wikimedia  Commons

Historická lesná úvraťová železnica v Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke je národnou kultúrnou pamiatkou. Múzeum Kysuckej dediny je otvorené pre verejnosť od 30. apríla do 31. októbra. 

File:Hluz-U45 9.jpg - Wikimedia Commons

Megonky (Čadca) - nálezisko kamenných gulí v Megoňkách, ktoré je najväčším svojho druhu v Európe. Ide o súčasť komplexu ťahajúceho sa až do obce Klokočov, cez Korcháň až po Megoňky. Skalné gule rôznych veľkostí od 30 cm po viac ako 2 m. Gule boli objavené v roku 1988 pri odstrele horniny v kameňolome.

File:Megonka na Kysuciach - panoramio.jpg - Wikimedia Commons

Kysucká galéria v Oščadnici je galériou s regionálnou pôsobnosťou. Jej poslaním je na základe prieskumu a vedeckého výskumu zhromažďovať, ochraňovať, vedecky a odborne zhodnocovať a odborne spracovávať diela všetkých disciplín výtvarného umenia domáceho a zahraničného pôvodu jednotlivých historických období a súčasnosti, s prihliadnutím na územnú pôsobnosť v regióne Kysuce.

 

File:Kaštieľ v Oščadnici - 8.9.2022.jpg - Wikimedia Commons

 

Ďalšie zaujímavé miesta:

Kysucké múzeum v Čadci

Vlastivedné múzeum (Krásno nad Kysucou)

Kaštieľ Radoľa

Mestské kupalisko v Čadci

Plaváreň v Čadci

 

Viac informácií, čo vidieť v regióne Kysuce, nájdete na:

https://www.regionkysuce.sk/# 

https://www.mojekysuce.sk/turistika/co-vidiet-a-zazit