sk sk
Rezervovať
  • +421 905 868 287
    +421 414 376 405
  • kolonial@hotelkolonial.sk
Výlet

Čo vidieť v obci Skalité

  • 30 októbra, 2023

Obec Skalité v spolupráci s Organizáciou cestovného ruchu Kysuce vytvorili panoramatický chodník lásky a priateľstva, v súčasnosti ho tvorí najväčšia lavička zaľúbených na vrchole kopca Trojak a drevené kríže, do budúcnosti plánujú chodník rozšíriť o ďalšie zaujímavé objekty.

Trojak, v skalitskom nárečí nazývaný Trojok, je jeden z venca hraničných i vnútrozemských vrchov, uprostred ktorých leží už niekoľko storočí naša obec Skalité. Jeho názov mu dali naši predkovia, keď sa tu rozhodli usídliť a založiť dedinu. Všimli si, že na ňom sa pohorie vetví do troch strán. Na vrchole Trojaku bol od nepamäti trojjediný bod hraníc troch krajín Slovenska, Sliezska a Haliče. Sliezsko patrilo do Českého kráľovstva, Halič bola rozdelená medzi Ukrajinu a Poľsko a Slovensko patrilo do Uhorského kráľovstva. Všetky tieto krajiny patrili do roku 1918 do Rakúsko-uharskej monarchie.  Priamo na Trojaku sa nachádza hraničný kameň s vytesaným letopočtom 1914. 

Kostol svätého Jána Krstiteľa bol postavený v roku 1794. Kostol má jednu chrámovú loď so segmentovým uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Fasáda kostola je baroková s nárožnými pilastrami. Okná sú polkruhovo zakončené s farebnými vitrážami z r. 1916. Nástenné maľby sú neobarokové z r. 1950. Viac informácií: https://www.skalite.sk/obec/volny-cas-a-turizmus/pamatihodnosti/ 

 

 

Pamätník Vrba-Wetzler Memorial sa nachádza v obci Skalité približne 10 minút autom od nášho hotela na slovensko-poľskej hranici. Pamätník sa skladá z kovovej a betónovej časti. Dole je tubus, v ktorom je vložená správa z Osvienčimu, z roku 1944. Pamätník je dielom sochára Fera Guldana, ktorým chcel vzdať hold Vrbovi, Wetzlerovi, ale i nášmu rodákovi Ondrejovi Čaneckému, ktorý dvom utečencom z tábora smrti pomohol.

 

Úryvok z knihy Čo Dante nevidel:

A obaja sme mali pocit, že mu môžme veriť. A tak som sa ho bez obalu, klamať nemalo zmysel, spýtal: ,,Kde to sme?" "Blízko pri Skalitej. Čadca nie je ďaleko." ,,Potrebujeme pomoc," povedal som. ,,Musíme sa dostať do Čadce."

Pozrel sa na nás od hlavy k päte, usmial sa a povedal: ,,Bude lepšie, keď pôjdete najskôr ku mne domov, pretože v tomto oblečení by ste sa ďaleko nedostali. Aby som nezabudol, volám sa Čanecký."

V roku 2019 bol Ondrej Čanecký ocenený in memoriam Izraelským štátnym vyznamenaním Spravodliví medzi národmi.

Cezhraničná krížová cesta:  https://www.skalite.sk/udalosti-v-obci/oznamy/cezhranicna-krizova-cesta-mapa-1723sk.html

Cyklotrasy: https://www.skalite.sk/modules/mapy/poi.php?lang=sk&active=7

 

Nádherná príroda